Tuesday, February 14, 2012

Η ACTA απειλεί την ελευθερία του διαδικτύου

STOP ACTA NOWΣτις 26 Ιανουαρίου του 2012, στο Τόκυο, εικοσιδύο κράτη της Ε.Ε., ανάμεσα τους και η Ελλάδα, υπέγραψαν την συμφωνία ACTA (Anti-Counterfeiting Trademark Agreement). Τη συμφωνία υπέγραψαν οι Πρέσβεις των χωρών στην Ιαπωνία.
Η ACTA είναι μια συμφωνία σε επίπεδο κρατών, στην οποία συμμετέχουν τα κράτη εθελοντικά και η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων τη λήψη προληπτικών μέτρων τόσο στο φυσικό όσο και στον ψηφιακό κόσμο.

Όπως διαβάζω στον ιστότοπο της Ένωσης Χρηστών και Φίλων Linux Ελλάδας (HELLUG), «Τόσο το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας, που είναι ασαφές σε πάρα πολλά κρίσιμα σημεία, όσο και ο αδιαφανής τρόπος με τον οποίο αυτή διαμορφώθηκε έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων διεθνώς, με πιο χαρακτηριστική την παραίτηση του ευρωβουλευτή, και εισηγητή της ACTA, Kader Arif. Ως χρήστες και δημιουργοί Ελεύθερου Λογισμικού, αντιλαμβανόμαστε το Διαδίκτυο ως σημαντικότατο εργαλείο στο έργο μας αλλά και ως χώρο ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών. Σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε αυτό να θεωρηθεί "απλό μέσο μεταφοράς δεδομένων που φέρουν κάποιο copyright" και δε θα συναινέσουμε σε ρυθμιστικές δράσεις που καταργούν την ελεύθερη και ανώνυμη πρόσβαση στις υπηρεσίες και τα αγαθά που αυτό προσφέρει. Επίσης, ως καταναλωτές ζητούμε το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στα έργα της παγκόσμιας διάνοιας. Ζητούμε δηλαδή τη δυνατότητα της νόμιμης αναπαραγωγής αυτών των έργων, χρησιμοποιώντας Ελεύθερο Λογισμικό και υλικό της επιλογής μας».

Για το κείμενο της συμφωνίας ACTA σε Αγγλικά και Ελληνικά, καθώς και για εκτενή σχολιασμό επί των άρθρων της, διαβάστε αυτή την σελίδα.Πιο συγκεκριμένα, ο διάβολος κρύβεται στην εξής λεπτομέρεια. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, οι υπηρεσίες παροχής ίντερνετ (ISPs) θα θεωρούνται υπόλογες για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που γίνονται στα δίκτυά τους, κάτι που θα τις οδηγήσει να υιοθετήσουν τεχνολογίες παρακολούθησης για να ελέγχουν τη δραστηριότητα των χρηστών τους. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την τιμωρητική πολιτική του «Three strikes», κατά την οποία αν ένας χρήστης εξακολουθεί να μοιράζεται αρχεία παρανόμως και αγνοεί τις προειδοποιήσεις που του γίνονται, θα μπαίνει στη μαύρη λίστα και θα του απαγορεύεται η πρόσβαση σε υπηρεσίες ίντερνετ.
Το Google, η Wikipedia και άλλοι διαδικτυακοί κολοσσοί τίθενται κατά της συμφωνίας.

Στην Ολλανδία, το κόμμα του ακροδεξιού Wilders, το PVV, είχε αρχικά ταχθεί εναντίον της συμφωνίας, υπερασπιζόμενο την ελευθερία του διαδικτύου. Αλλά η κωλοτούμπα δεν άργησε να έρθει. Ξαφνικά το PVV αποφάσισε να μην στηρίξει τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς που μάχονταν για να πετύχουν περισσότερη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις για την ACTA. Γαργάρα έγινε η αντι-ACTA ρητορική, μέσα σε μια νύχτα, και η Ολλανδική κυβέρνηση συνέχισε να διαπραγματεύεται για την ACTA κεκλεισμένων των θυρών, παρά τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης που ζητούσαν τουλάχιστον ανοιχτές διαδικασίες και διαφάνεια.Η οργάνωση Access, που επαγγέλεται ένα νέο παγκόσμιο κίνημα υπέρ της ψηφιακής ελευθερίας, προσπαθεί να κινητοποίησει τους χρήστες ανά τον κόσμο και σε αυτό το πλαίσιο οργάνωσε για τις 11 Φλεβάρη μια παγκόσμια ημέρα κατά της ACTA, με εκδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου. Στο παρακάτω βίντεο και τις 3 φωτογραφίες που προηγούνται, βλέπετε εικόνες από τη διαδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Άμστερνταμ. Η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη οφείλω να ομολογήσω, αλλά οι λίγοι που συμμετείχαν ήταν αρκετά δραστήριοι και αρκετοί φορούσαν μάσκες των Anonymous (τη γνωστή πλέον μάσκα του Guy Fawkes που φορούσε και ο αναρχικός V στην ταινία V for Vendetta).Φυσικά, οι Anonymous συμμετείχαν και αυτοί στην παγκόσμια κινητοποίηση, καλώντας τους πολίτες με το γνωστό τρόπο τους να αναλάβουν δράση.Στο παρακάτω βίντεο οι Anonymous εξηγούν τι σημαίνει η ACTA.Η οργάνωση Access έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συλλογής υπογραφών ενάντια στην ACTA. Δείτε εδώ σχετικές πληροφορίες και υπογράψτε. Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει 366,758 χιλιάδες άνθρωποι. Η συμφωνία δεν έχει κλειδώσει ακόμα. Για να εφαρμοστεί στην πράξη θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και δεν είναι όλοι οι πολιτικοί διατεθειμένοι να ξεπουλήσουν την ελευθερία των ψηφοφόρων τους. Ένας από αυτούς, όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι ο Γάλλος ευρωβουλευτής και εισηγητής της ACTA, Kader Arif, ο οποίος παραιτήθηκε από την έδρα του καταγγέλοντας την υπονόμευση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμμετοχή του οποίου στην προεργασία και κατάρτηση της συμφωνίας ήταν μηδαμινή.
Δεν είναι ο μόνος που αντιδρά. Η Ολλανδέζα Ευρωβουλευτίνα του κόμματος D66 Marietje Schaake καλεί τους πολίτες να αντιταχθούν στην ACTA. Μπορείς να την ακολουθήσεις και στο Twitter.


Και για περαιτέρω δράσεις ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις ιστοσελίδες.
 ACTA Protests Worldwide - Brought to you by stoppacta-protest.info
IP JUSTICE
STOP ACTA
Πηγή

No comments:

Post a Comment