Wednesday, November 23, 2011

ΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

 ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
Υπάρχουν πολλών είδων διαφορέτικοι λουκουμάδες σε κάθε έθνος και διαφορετικός τρόπος παρασκευής,διαφορετική γεύση,διαφορετική εμφάνιση,διαφορετική ονομασία όμως εμείς στη Ρόδο έχουμε ένα ξεχωριστό έθιμο για εμάς και μικροί και μεγάλοι ετούτη την ημέρα περιμένουν πάνω από την νοικοκυρά για να φάνε λουκουμάδες...
ζεστούς,αχνιστούς,μυρωδάτους.Είμαι 22 χρονών και μέχρι σήμερα δε ξεχνώ τη διαδικασία που κάναμε με τη μητέρα μου για να φτιάξουμε λουκουμάδες να φάμε το βράδυ,μοσχομύριζε όλο το σπίτι και μετά πέφτοντας πάνω τους το μέλι και η κανέλα ήταν απλά η αποκορύφωση στον ουρανίσκο όταν δάγκωνες αυτό το αφράτο μπαλάκι και το σκάσιμο του σουσαμιού στο δόντι ήταν απλά υπέροχο,όλες οι γειτονιές αν έκανες μια βόλτα με τα πόδια μύριζαν από το τηγάνισμα του λουκουμά,ακόμα και μέχρι σήμερα γίνεται αυτό και μάλιστα κάποιοι που δεν έχουν χρόνο ή όρεξη ή απλά φοβούνται την παρασκευή του λουκουμά όλα τα ζαχαροπλαστεία εκείνη την ημέρα παρασκευάζουν ποσότητες!!
Το έθιμο το πήραμε από την Κρήτη, και γιαυτό τους κάνουν στην ονομαστική εορτή του Αγίου Ανδρέα στις 30/11, συμβολίζει την μάχη πού έδωσε ο Άγιος εκείνη την ημέρα της γιορτής του επάνω στο Καστέλο των Χανίων , όταν οι Κρήτες είχανε αποκάμει από τον πόλεμο με τους Τούρκους , ανέλαβε εκείνος να αντιμετωπίσει τα πυρά από τα καράβια πού έριχναν από τη θάλασσα. Έφτιαχναν οι Κρητικές γυναίκες, λέει ο θρύλος καυτές <γυριστές>, και ο ΄Άγιος , με μια καυτή κουτάλα τις εκσφενδόνιζε στην θάλασσα επάνω στα καράβια πού έπαιρναν φωτιές. Κι έτσι νικήσαμε...



ΥΛΙΚΑ:
2 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/4 κούπα φαρίνα
1 κούπα χλιαρό γάλα
1 κούπα χλιαρό νερό
2 φακελλάκια μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. λάδι άσπρο
ελαιόλαδο για τηγάνισμα

ΣΙΡΟΠΙ:
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
αλλιώς μπορούμε να βάλουμε από πάνω είτε μέλι είτε νουτέλλα για τους λάτρεις της σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στο χλιαρό νερό και στο γάλα διαλύουμε τη μαγιά,βάζουμε τη ζάχαρη,το αλάτι,το λάδι και έπειτα το αλεύρι μαζί με τη φαρίνα,ανακατεύουμε να ομογεννοποιηθούν καλά τα υλικά.Το αφήνουμε έως ότου φουσκώσει.Για το τηγάνισμα πιάνουμε μια κατσαρόλα γεμάτη λάδι,πιάνουμε το ζυμάρι το πιέζουμε με την παλάμη μας και με ένα κουταλάκι βουτηγμένο σε λάδι και όχι σε νερό για να μην πετάει το λάδι μας φτιάχνουμε λουκουμά.Ετοιμάζουμε το σιρόπι αφήνοντας το όταν πάρει βράση για 3' και το ρίχνουμε πάνω απο τους λουκουμάδες πασπαλίζοντας με κανέλλα,καρύδια ψιλοκομμένα και καβουρντισμένο σουσάμι,αλλιώς αν δε θέλουμε σιρόπι βάζουμε μέλι ή αν είμαστε λάτρεις της σοκολάτας βάζουμε nutella!
 Λεμονιά Βασιλειάδη.

No comments:

Post a Comment