Monday, January 9, 2012

Πράσινες αλλαγές στη δόμηση με τον νέο ΓΟΚ


  • 0
     



 Πράσινες 
αλλαγές στη δόμηση με 
τον νέο ΓΟΚ
Μίνι ουρανοξύστες, αύξηση 10% υπό προϋποθέσεις του συντελεστή δόμησης, μεγαλύτερους όγκους, μειώσεις στις καλύψεις, συνενώσεις οικοπέδων και ενσωμάτωση των ημιυπαίθριων χώρων στον συντελεστή δόμησης είναι μερικές από τις αλλαγές που φέρνει ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ), τον οποίο προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο νέος ΓΟΚ θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στο Διαδίκτυο για διαβούλευση προκειμένου να ψηφιστεί έως την άνοιξη. Πλέον, το σκηνικό στη δόμηση αλλάζει και εκτός από τις αλλαγές σε συντελεστές και αρτιότητες, εισάγονται νέες τεχνολογίες και νέα υλικά.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο νέος ΓΟΚ θα δράσει συνδυαστικά με τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών που έχει θεσμοθετηθεί, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα για τις «κατηγορίες και το περιεχόμενο των χρήσεων γης». Παράλληλα, προωθούνται μέτρα για τον προσδιορισμό των χωροθετημένων περιοχών όπου θα μπορεί να δημιουργηθεί παραθεριστική κατοικία. Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της δυνατότητας δόμησης κατοικίας παντού.

ΜΟΝΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. «Δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία αναθεώρηση του ΓΟΚ και τις δεκάδες τροποποιήσεις που ακολούθησαν, νομίζω ότι έχουμε καθυστερήσει πολύ. Είναι άμεσης προτεραιότητας, έτσι όπως διαμορφώθηκαν οι πόλεις μας, τα οικιστικά σύνολα και όπως τείνει να οικοδομηθούν οι εκτός σχεδίου περιοχές, να δημιουργηθούν νέα εργαλεία και να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.
Με τον νέο ΓΟΚ μπορούν να χτίζονται ψηλότερα κτίρια – με αυξημένο συντελεστή δόμησης και συνενώσεις οικοπέδων – με περισσότερο πράσινο και κοινόχρηστους χώρους. «Η δόμηση χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες και εισάγεται ένα τρίτο περιβαλλοντικό στοιχείο που είναι η αύξηση της αρτιότητας», συμπληρώνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. «Ειδικότερα εισάγουμε τον κανονισμό χωροθέτησης (ορισμός θέσης κτιρίου), τον κανονισμό αρχιτεκτονικής και δόμησης (ορισμοί παραγωγής του κτιρίου), συνένωση οικοπεδικών χώρων, αύξηση της οικοπεδικής αρτιότητας (συνάρτηση αύξησης δόμησης και μείωση κάλυψης)».
«Δίνονται κίνητρα για συνένωση οικοπέδων που θα δημιουργούν μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου, αλλάζοντας τη σχέση συντελεστή δόμησης και κάλυψης. Μικρότερη κάλυψη σε μεγάλο οικόπεδο με τον αναλογούντα προς τούτο υψηλότερο συντελεστή δόμησης προκειμένου να δημιουργηθεί κίνητρο» συμπληρώνει.

Οι ημιυπαίθριοι. Παράλληλα, καταργείται η έννοια των ημιυπαίθριων χώρων και αντικαθίσταται με την έννοια των «ανοιχτών στεγασμένων χώρων», που αυξάνονται και προσμετρώνται ως ποσοστό του συντελεστή δόμησης. Δηλαδή, οι ημιυπαίθριοι ενσωματώνονται στον συντελεστή δόμησης. Επίσης, δεν υπολογίζονται στον συνολικό όγκο του κτιρίου οι ανοιχτοί όγκοι που ορίζονται από το εξωτερικό ανάγλυφο του συμπαγούς κελύφους ή που διαπερνούν διαμπερώς το εσωτερικό του κτιρίου.

Ογκος στα νέα κτίρια. Ο όγκος, το κέλυφος, το περίγραμμα ενός κτιρίου αποτελούν βασικά στοιχεία του νέου ΓΟΚ. Ο μελετητής οφείλει να τον προσδιορίζει επακριβώς. «Δίνεται έμφαση, όσον αφορά το εσωτερικό του κτιρίου, στη βιοκλίμακα, στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων, στην υγιεινή προς όφελος των χρηστών, και δεν υπόκειται σε έλεγχο η εσωτερική διαρρύθμιση», λέει ο κ. Σηφουνάκης.
Οπως επισημαίνουν από το ΥΠΕΚΑ, η αντιπαροχή όπως εξελίχθηκε την περίοδο 1950-60 και μετά δεν συνδυάστηκε με τον απαραίτητο πολεοδομικό σχεδιασμό μιας σύγχρονης πόλης όπως πλατείες και οργάνωση δημόσιων χώρων, ενώ ίσχυσε ισοπεδωτικά για όλες τις περιοχές της χώρας.

«Η ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ δεν συνδέεται λοιπόν με τον ΓΟΚ ούτε ρυθμίζεται από αυτόν. Σαφώς η αύξηση του συντελεστή ενισχύει μια νέα αντίληψη, που όμως δημιουργεί και δίνει στο κοινωνικό σύνολο ελεύθερους και πράσινους χώρους αφού μειώνεται η κάλυψη και απελευθερώνεται η γη», τονίζει ο κ. Νίκος Σηφουνάκης.
Τελικά το πάγωμα της οικοδομής είναι ανασταλτικός παράγων για τον πράσινο ΓΟΚ; «Πιστεύω ότι ο νέος ΓΟΚ θα συνεισφέρει διότι αντιλαμβάνεται το κτίριο ως καταναλωτή στον χώρο σε αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον. Στην αξία των κτιρίων λαμβάνεται υπόψη το ενεργειακό αποτέλεσμά του. Αυτό σε συνδυασμό με τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, την απλοποιημένη διαδικασία χωρίς οικοδομική άδεια της φύτευσης δωμάτων, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας», υποστηρίζει.
 
http://troktiko.eu

No comments:

Post a Comment