Monday, February 27, 2012

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Με την Καθαρά Δευτέρα τελειώνουν οι Απόκριες και ξεκινάει η περίοδος της Σαρακοστής. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι η αρχή της νηστείας της Σαρακοστής που διαρκεί 40 μέρες και τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων. Μετά ακολουθεί η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας και φυσικά το Πάσχα.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμα, δηλαδή την έξοδο στην εξοχή, τον εορτασμό στη φύση, την κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών, λαγάνας και φυσικά το πέταγμα του χαρταετού. Και αφού λοιπόν το φαγητό είναι -για άλλη μια φορά- συνυφασμένο με τη γιορτή αυτή, ας δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε:
Ας αρχίσουμε με τη Λαγάνα. Η λαγάνα είναι ψωμάκι που φτιάχνουμε ειδικά για αυτή τη μέρα. Οι φούρνοι είναι ανοιχτοί και πουλάνε λαγάνες, αλλά είναι πολύ εύκολο -και σαφώς πιο οικονομικό- να τις φτιάξουμε μόνοι μας. Δείτε συνταγές:

Η μέρα καλεί για νηστίσιμους μεζέδες. Συνηθίζονται πάρα πολύ τα λαχανικά τουρσί. Δείτε μερικές συνταγές:

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζουμε να τιμούμε τα νηστίσιμα θαλασσινά όπως τα οστρακοειδή, γαρίδες, καλαμάρια και χταπόδια.. Πατώντας στους προηγούμενους συνδέσμους θα δείτε όλες τις συνταγές που περιέχουν τα συγκεκριμένα θαλασσινά. Μερικές συγκεκριμένες προτάσεις μας είναι:

Πολύ νόστιμοι μεζέδες γίνονται και από όσπρια όμως. Δείτε

Δεν νοείται Καθαρά Δευτέρα και Κούλουμα χωρίς ταραμοσαλάτα. Μπορείτε φυσικά να φτιάξετε και άλλα νηστίσιμα ντιπ για να αξιοποιήσετε τη... λαγάνα σας!

Και βέβαια για γλυκάκι έχουμε τον παραδοσιακό μακεδονίτικο χαλβά (σκέτο, με αμύγδαλα, με σοκολάτα ή σε άλλες γεύσεις που κυκλοφορούν πλέον) ή μπορούμε να φτιάξουμε εμείς χαλβά σε διάφορες παραλλαγές όπως:

Θα βρείτε φυσικά πολλές προτάσεις ακόμα για τους μεζέδες και τα γλυκά της Καθαράς Δευτέρας στις κατηγορίες Νηστίσιμα και Νηστίσιμα με λάδι/αλκοόλ.
Καλά να περάσετε και... καλό πέταγμα χαρταετού!

No comments:

Post a Comment