Monday, March 5, 2012

Το πιο εθιστικό App



 Υπάρχει ένα και μόνο app του οποίου οι χρήστες δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Και δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι.

To must-have app στο iPhone δεν είναι το iMessage. Δεν είναι το iTunes ή το Safari. Ούτε το Find My iPhone. Είναι το Instagram, το app που επιτρέπει το γρήγορο photo-sharing και που οι ίδιοι οι δημιουργοί του το είχαν κάποτε περιγράψει "περίεργο". Σήμερα, μετά την τεράστια επιτυχία του η συγκεκριμένη περιγραφή είναι εντελώς άκυρη.

Αυτοί που χρησιμοποιούν - και κατ´ επέκταση αγαπούν - το Instagram είναι "κλειδωμένοι" στα iPhone τους με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο από οτι θα μπορούσε να τους κλειδώσει σε αυτό οποιοδήποτε συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας. Ρώτα οποιονδήποτε χρήστη, θα σου πει πως δεν του περνάει καν από το μυαλό να χρησιμοποιήσει ένα τηλέφωνο χωρίς αυτό. Ναι, το Instagram είναι το μέρος όπου οι φίλοι σου (εντός και εκτός εισαγωγικών) βάζουν φωτογραφίες με το μεσημεριανό τους φαγητό. Είναι όμως περισσότερα από αυτό: είναι ένα παράθυρο με μοναδική θέα. Βλέπει σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στον κόσμο. Είναι το μέρος όπου χιλιάδες ανεβάζουν φωτογραφίες από επαναστάσεις, συγκεντρώσεις, από την ιστορία την ώρα που γράφεται, από την ομορφιά αλλά και την ασχήμια γύρω μας. Από το μπανάλ αλλά και την έξαψη του καθημερινού. Αποχωρήσου το iPhone σου και το παράθυρο αυτό κλείνει ερμητικά.

Φυσικά και υπάρχουν και άλλα app που βρίσκονται αποκλειστικά στο iOS - για παράδειγμα το Instapaper και το Flipboard. Και φυσικά τα app της ίδιας της Apple που βάζουν τα γυαλιά στον ανταγωνισμό, όπως το Garageband. Όμως λίγο πολύ για κάθε ένα από αυτά τα applications υπάρχει κάτι αντίστοιχο στις ανταγωνιστικές πλατφόρμες. Όχι όμως και για το instagram. Μπορεί άλλα apps να αντιγράφουν αυτό που κάνει - σε ότι αφορά την επεξεργασία των φωτογραφιών - όμως χωρίς το network καμία άλλη δεν έχει την δική της αίγλη. Θέλεις να είσαι εκεί που βρίσκονται και οι φίλοι σου. Θες να είσαι στο network με το real-time visual. Και, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό το network είναι ένα και δεν υπάρχει ούτε στο Android ούτε στα Windows Phones.

Αν το καλοσκεφτείς το Instagram δεν κάνει τίποτα το τρομερό. Αντιθέτως είναι εντελώς προβλέψιμο. Τράβηξε μια φωτογραφία. Κάνε την να φαίνεται καλύτερη από ότι πραγματικά είναι. Μοιράσου τη άμεσα. Αυτό κάνει. Τίποτα περισσότερο. Όμως το κάνει πάρα πολύ καλά. Βάζει photo filters που δίνουν μια αίσθηση ψεύτικης νοσταλγίας στην σημερινή εποχή. Μετά, αν και εφόσον θες, μπορείς να την δημοσιεύσεις στο social network της επιλογής σου. Δες το σαν ένα visual Twitter, ή ένα πολύ πιο γρήγορο και εύχρηστο Flickr. Όμως δες το κυρίως σαν αυτό που πραγματικά είναι: ένα blockbuster που γίνεται όλο και πιο επιτυχημένο.
Πηγή

No comments:

Post a Comment