Friday, March 30, 2012

«Φιδίσιοι» δρόμοι για extreme οδήγηση! [φωτο]

«Φιδίσιοι» δρόμοι για extreme οδήγηση! [φωτο]Ο δρόμος, η διαδρομή από τον έναν τόπο στον άλλο είναι κι αυτά μέσα στη μαγεία ενός ταξιδιού. Γιατί, βέβαια, όλοι οι δρόμοι δεν είναι ίδιοι, ούτε ταξιδεύουμε πάντα μέσα στην Εθνική Οδό προκειμένου να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Σωστά; Υπάρχουν δρόμοι πάνω στα βουνά, ανάμεσα σε απότομα βράχια, μέσα σε χαράδρες ή στην άκρη του γκρεμού. Και σίγουρα δεν μιλάω για «ευθείες» διαδρομές αλλά για δρόμους που για να τους διασχίσεις απαιτείται προηγουμένως να έχεις καταναλώσει μερικά «σκονάκια» για τη ναυτία.
Επιπλέον, πρέπει να είσαι έτοιμος για extreme οδήγηση, που δεν σου συμβαίνει και κάθε μέρα! Στο πλαίσιο αυτό είναι και οι δρόμοι που θα δείτε στη συνέχεια, αφού η μία στροφή διαδέχεται την άλλη με απίστευτη ταχύτητα και απότομη κλίση, στους πιο στριφογυριστούς δρόμους που είδατε ποτέ.
Γιατί πώς να το κάνουμε; Μια διαδρομή σε έναν από τους 12 «φιδίσιους» δρόμους που ακολουθούν όχι μόνο σου ανεβάζει την αδρεναλίνη αλλά σου προσφέρει και καταπληκτική θέα στα… πέριξ!
1. Stelvio Pass Road, Ιταλία
perierga.gr - "Φιδίσιοι" δρόμοι για extreme οδήγηση!
Bρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Ιταλικών Άλπεων και τα ζιγκ-ζαγκ εκτείνονται σε μια απόσταση 2,7 χιλιομέτρων, ενώ οι «φουρκέτες» είναι πάνω από 48 στο σύνολό τους. Η θέα από ψηλά είναι μαγική αλλά για το αυτοκίνητο και τον οδηγό οι στροφές αυτές είναι άκρως επικίνδυνες.
2. Forcella Lavardet, Ιταλία
perierga.gr - "Φιδίσιοι" δρόμοι για extreme οδήγηση!
Πρόκειται για ένα ορεινό πέρασμα σε υψόμετρο 1.542 μέτρων, που βρίσκεται στις Δολομιτικές Άλπεις. Ο δρόμος είναι «πλήρης» στροφών, όπου η οδήγηση μετατρέπεται σε ένα πραγματικά extreme σπορ, ενώ αρκετές ημέρες το χρόνο είναι κλειστός για τα οχήματα, λόγω επικίνδυνων κατολισθήσεων.
3. Col de Turini, Γαλλία
perierga.gr - "Φιδίσιοι" δρόμοι για extreme οδήγηση!
Το Col de Turini είναι ένα βουνό των Άλπεων με υψόμετρο 1.607 μέτρα, που βρίσκεται στη Νίκαια της Γαλλίας. Ο δρόμος είναι γνωστός από το Ράλι του Μόντε Κάρλο που διεξάγεται κατά μήκος των πολλών στροφών του, αποτελώντας έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς «φιδίσιους» δρόμους του κόσμου.
4.  Big Gate Road, Κίνα
perierga.gr - "Φιδίσιοι" δρόμοι για extreme οδήγηση!
Η «μεγάλη λεωφόρος προς τον ουρανό», όπως συνηθίζουν να λένε το δρόμο αυτό οι ντόπιοι, βρίσκεται στην επαρχία Χουνάν και έχει μήκος 10 χιλιόμετρα. Το ψηλότερο σημείο του είναι 1.300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και το χαμηλότερο μόλις 200 μέτρα. Ο δρόμος χρειάστηκε οκτώ περίπου χρόνια για να ολοκληρωθεί και οι 99 στροφές του δεν είναι για… λιπόψυχους οδηγούς!
5. Trollstigen, Νορβηγία
perierga.gr - "Φιδίσιοι" δρόμοι για extreme οδήγηση!
Το Trollstigen είναι ένας ελικοειδής ορεινός δρόμος κοντά στην πόλη Rauma της Νορβηγίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός στους ντόπιους λόγω της απότομης κλίσης του αλλά και των 11 στροφών που διατρέχουν την απότομη πλαγιά του βουνού. Στην κορυφή υπάρχει ένα εντυπωσιακό «μπαλκόνι» με θέα στο δρόμο με τις στροφές αλλά και στον καταρράκτη Stigfossen, που πέφτει με δύναμη από το βουνό.
6. Los Caracoles Pass, Χιλή / Αργεντινή
perierga.gr - "Φιδίσιοι" δρόμοι για extreme οδήγηση!
Αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από τις Άνδεις, μεταξύ Χιλής και Αργεντινής, και «ανεβαίνει» μια εξαιρετικά απότομη πλαγιά. Οι πολλές στροφές αλλά και το γεγονός ότι το χειμώνα καλύπτεται από χιόνι καθιστούν την οδήγηση σε όλο το τμήμα του ιδιαίτερα επικίνδυνη.
7. Halsema Highway, Φιλιππίνες
perierga.gr - "Φιδίσιοι" δρόμοι για extreme οδήγηση!
Βρίσκεται στο νησί Luzon και χρειάζονται περίπου 6 ώρες για να τη διασχίσει κάποιος. Κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων είναι συνηθισμένα φαινόμενα, ενώ πολλά τμήματα του δρόμου είναι ακόμη χωματόδρομοι! Οι ομιχλώδεις συνθήκες σε συνδυασμό με την απότομη κλίση των στροφών αλλά και με την απουσία των απαραίτητων στηθαίων ασφαλείας, τη χαρακτηρίζουν ως την πιο επικίνδυνη Εθνική Οδό της χώρας.
8. Transfagarasan, Ρουμανία
perierga.gr - "Φιδίσιοι" δρόμοι για extreme οδήγηση!
Πρόκειται για έναν από τους πιο θεαματικούς δρόμους στον κόσμο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.134 μέτρων. Με μήκος 90 χιλιομέτρων διατρέχει ένα τμήμα των Τρανσυλβανικών Άλπεων και οι απότομες στροφές του αποτελούν πρόκληση για κάθε οδηγό. Ο δρόμος κλείνει από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο, λόγω σφοδρής χιονόπτωσης, ενώ διαθέτει τις περισσότερες σήραγγες από κάθε άλλο δρόμο της Ρουμανίας.
9. Grimsel Pass, Ελβετία
perierga.gr - "Φιδίσιοι" δρόμοι για extreme οδήγηση!
Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.165 μέτρων και συνδέει την κοιλάδα του Ροδανού ποταμού με το καντόνι της Βέρνης. Κατασκευάστηκε το 1890 και μοιάζει σαν μια τεράστια «κορδέλα» που διατρέχει τις Ελβετικές Άλπεις. Στροφές που κόβουν την ανάσα αλλά και η υπέροχη θέα στο άγριο τοπίο της περιοχής αξίζουν και με το παραπάνω την οδήγηση μέχρι το τέλος!
10. Atlas Mountain Road, Μαρόκο
perierga.gr - "Φιδίσιοι" δρόμοι για extreme οδήγηση!
Το φαράγγι Νταντές στο Μαρόκο είναι πανέμορφο, αλλά οδηγώντας στις στροφές του δρόμου Atlas Mountain Road που το διασχίζει μπορεί να… καταλήξετε στο εσωτερικό του! Αφήστε, λοιπόν, τη θέα γι’ αργότερα και οδηγήστε με προσοχή στις επικίνδυνες στροφές του.
11. Gotthard Pass, Ελβετία
perierga.gr - "Φιδίσιοι" δρόμοι για extreme οδήγηση!
Το Gotthard Pass στην Ελβετία είναι το πιο διάσημο από όλα τα περάσματα των Άλπεων, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.108 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο δρόμος αποτελείται από μια σειρά από απότομες στροφές, καταλήγοντας σε μια επίπεδη κοιλάδα, ενώ διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο, μήκους 16,1 χιλιομέτρων.
12. Iroha-Zaka, Ιαπωνία
perierga.gr - "Φιδίσιοι" δρόμοι για extreme οδήγηση!
Είναι ένας από τους πιο δύσκολους δρόμους στην Ιαπωνία, ο οποίος περιλαμβάνει 48 απότομες στροφές, όσα και τα γράμματα του αρχαίου ιαπωνικού αλφαβήτου. Μάλιστα σε κάθε στροφή υπάρχει μία πέτρινη πινακίδα με ένα από τα γράμματα, ξεκινώντας από το I-ro-ha, που έδωσε και το όνομά του στο δρόμο.
ΠΗΓΗ: perierga.gr

No comments:

Post a Comment