Friday, June 1, 2012

Καλλιτεχνικές ανησυχίες με μπανάνες

Έργα τέχνης από μεγάλα μουσεία του κόσμου μεταφέρονται με τσιμπηματάκια σε μπανανόφλουδες και αυτό αρέσει.
Ο Phil Hansen γεννήθηκε το 1979 στην Benton City, της πολιτείας Washington των ΗΠΑ και είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση εικαστικού καλλιτέχνη, γιατί έχει καταφέρει να γίνει δημοφιλής σε παγκόσμια κλίμακα, παρουσιάζοντας την τέχνη του κυρίως στο You Tube. Αυτοπροσδιορίζεται ως «καλλιτέχνης πολυμέσων», εννοώντας όχι αυτό που καταλαβαίνουμε διαμιάς, αλλά ότι χρησιμοποιεί «ποικίλες και κατά προτίμηση αντισυμβατικές τεχνικές» για να δημιουργήσει τα έργα του. Για την ακρίβεια, αυτό τυχαίνει να είναι και το φιλοσοφικό υπόβαθρο του: το να δημιουργείς καθημερινά και με τα πιο παράδοξα μέσα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις την τέχνη αναπόσπαστο μέλος της ζωής σου. Και απ’ ό,τι φαίνεται ο κόσμος συγκινείται με την θεωρεία του Phil, παραβλέποντας ότι τα ίδια περίπου διακηρύττει ο κάθε μέσος ψυχολόγος-εργοθεραπευτής. Αλλά μάλλον αυτό δεν έχει και πολλή σημασία, όταν κανάλια σαν το CNN ή το Discovery Channel παρουσιάζουν τη δουλειά του και φίρμες σαν την Skype και την Diesel του ζητούν συνεργασία. Το ουσιώδες συμπέρασμα είναι ότι ως καλλιτέχνης έχει χτυπήσει “φλέβα pop”, η οποία θα αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερος πακτωλός αναγνώρισης.
Έτσι, μέχρι σήμερα, ο Phil έχει ζωγραφίσει με καρατιές (βουτάει το χεράκι του σε μπογιά και δημιουργεί μια εικόνα χτυπώντας αλά Μπρους-Λι ένα μεγάλο χαρτί στον τοίχο), με coca cola (απλές ακουαρέλες φτιαγμένες με το αναψυκτικό), έχει επίσης φτιάξει τον Jimmy Hendrix με σπίρτα (και μετά τα άναψε για να αναπαραστήσει το γνωστό κλισέ της φλεγόμενης κιθάρας), καθώς και πολλά άλλα ανάλογα πρότζεκτ, – όλα τους με τεράστια απήχηση, χάρη στην δεξιότητά του στο σχέδιο, που τα κάνει εντυπωσιακά. Ως προς αυτήν την ικανότητα του λοιπόν και επειδή μας δείχνει κάθε φορά με βίντεο όλη τη διαδικασία παραγωγής των έργων του, θα μπορούσαμε πραγματικά όλοι να γιορτάζουμε σήμερα το ότι ένα νέος Bob Ross έχει γεννηθεί και μαζί του ένα καινούργιο cult!
Και απ’ ότι φαίνεται ο Phil Hansen δεν θα μας αφήσει να βαρεθούμε ποτέ περιμένοντας την επόμενη ιδέα του. Απόδειξη η νέα σειρά έργων του που δημιουργούνται με μια βελόνα και πολλά τρυπηματάκια πάνω σε μπανάνες. Το όλον βασίζεται στο ότι η μπανανόφλουδα αρχίζει να μαυρίζει από το σημείο που την τρυπάς. Έτσι, μπορείς το πρωί να αντιγράψεις π.χ. έναν Μιχαήλ Άγγελο ή έναν Boticelli πάνω σε μπανάνα και προς το μεσημέρι, το αρχικά αόρατο έργο από τρυπίτσες να εμφανιστεί ως σάπισμα και να καταγοητεύσει.
Ο Hansen ονομάζει αυτήν την τεχνική «τατουάζ σε μπανάνα» και σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα μεγάλο λεύκωμα με όλα τα μυστικά της και πάρα πολύ σημαντικά έργα που εκείνος φιλοτέχνησε με αυτόν τον τρόπο.
Σίγουρα θα γίνει σπουδαίο βοήθημα για νηπιαγωγούς, (όπως και όλες οι προηγούμενες τεχνικές του Hansen), που βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων ειδών χειροτεχνίας για να μην βαριούνται τα παιδάκια στους παιδικούς σταθμούς.
 Κάντε κλικ για να δείτε τις εικόνες σε μεγέθυνση.
Πηγή

No comments:

Post a Comment