Ο Ρώσος φωτογράφος Andrey Pavlov περνάει ατελείωτες ώρες φωτογραφίζοντας έναν πραγματικό-φανταστικό κόσμο.
Βλέποντας κάποιος τις φωτογραφίες του, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο photoshop. Αλλά, δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Το μεγάλο καμάρι του Andrey Pavlov είναι ότι όλες οι φωτογραφίες τους είναι φυσικές – αυθεντικά στιγμιότυπα ενός μικρόκοσμου, στον οποίο ο ίδιος δεν έχει κατασκευάσει παρά μόνο τα σκηνικά.
Κάθε χρόνο, το καλοκαίρι πηγαίνει στην ντάτσα του, στην ρωσική εξοχή κι εκεί εξασκεί την υψηλή τέχνη του να φωτογραφίζει μυρμήγκια σε εντελώς απρόσμενες πόζες.
Είναι αυτονόητο ότι αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και τεράστια υπομονή, γιατί τα μυρμήγκια δεν είναι σαν τα μοντέλα που τα καθοδηγείς να κάνουν ότι φανταστείς ότι θα ήταν ωραίο.
Απλά αυτενεργούν κι εσύ σαν φωτογράφος καραδοκείς για κείνη την μοναδική συναρπαστική στιγμή που θα πρέπει να πατήσεις το κουμπί.
Ο Pavlov τρέφει έναν απεριόριστο σεβασμό για τα μυρμήγκια και γι’ αυτό τα φωτογραφίζει χωρίς να τα ταλαιπωρεί καθόλου. Δημιουργεί αριστουργήματα μικροτεχνίας (τα σκηνικά) και απλά τα τοποθετεί πάω στη γραμμή της πορείας τους. Από κει και πέρα εκείνα ξέρουν πολύ καλά τι να κάνουν μ’ αυτά. Επωφελείται δηλαδή από την φυσική ροπή των μυρμηγκιών να αναπτύσσουν διαδραστικές σχέσεις με ό,τι συναντούν στο διάβα τους.
Δεν φτιάχνει «παραμυθένια σκηνικά», επειδή κάτι απωθημένο στην παιδική ηλικία του επιστρέφει τώρα στην επιφάνεια. Αντίθετα μάλιστα, λέει ότι ποτέ δεν είχε σχέση με τον κόσμο των παραμυθιών, μέχρι που έγινε πατέρας και άρχισε να διαβάζει παιδικά βιβλία στα παιδιά του. Όμως, πιστεύει ότι αυτή η επιλογή του τού δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πιο ενδιαφέροντα οπτικά ερεθίσματα και να αποκαλύψει τον μεγάλο ορίζοντα της φαντασίας του. Εξάλλου, οι μινιατούρες που χρειάζεται να κατασκευάζει κάθε φορά είναι γι’ αυτόν κάτι το οικείο, μια και η κύρια ασχολία του στην πόλη σχετίζεται με την σκηνογραφία θεάτρου.
Ο Andrey Pavlov θαυμάζει τα μυρμήγκια για τις ηθικές αξίες τους και κυρίως για το ότι λατρεύουν τα παιδιά τους και προστατεύουν τα γηραιότερα μέλη της κοινωνίας τους. Γενικότερα, ο ανθρωπομορφισμός των μυρμηγκιών είναι το αντικείμενό του και όπως δείχνουν οι φωτογραφίες του παίρνει άριστα σ’ αυτόν.