Tuesday, December 6, 2011

USA Today: Συνταγές ΠΕΙΝΑΣ για την Ελλάδα της κρίσης

USA Today: Συνταγές ΠΕΙΝΑΣ για την Ελλάδα της κρίσηςΜεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο ένα άρθρο για το βιβλίο «Οι Συνταγές της πείνας» της Ελληνίδας συγγραφέως Ελένης Νικολαΐδου, με δεκάδες αναδημοσιεύσεις από ιστοσελίδες σε ολόκληρο τον κόσμο.


Με τον τίτλο «Οι Έλληνες σφίγγουν το ζωνάρι με βιβλία μαγειρικής για την κρίση», ο Derek Gatopoulos του Associated Press χαρακτηρίζει το βιβλίο ως τον «απόλυτο οδηγό επιβίωσης για να σφίξει το ζωνάρι», ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής και άλλους τρόπους επιβίωσης από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν υπάρχει κρέας; Αλέστε μια μελιτζάνα. Μασήστε καλά την τροφή σας, μέχρι να νιώσει γεμάτο το στομάχι. Και μην ξεχνάτε να μαζεύετε τα ψίχουλα του ψωμιού από το τραπέζι σε ένα βάζο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Μετά από δεκαετίες σπατάλης, η Ελλάδα αναγκάστηκε από τα τέλη του 2009 να καταπιαστεί με τα κατεστραμμένα οικονομικά της, επιβάλλοντας σκληρή φορολογία και επιβιώνοντας με τα δάνεια διάσωσης του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολιάζει ο δημοσιογράφος.
Η καθηγήτρια και ιστορικός Ελένη Νικολαΐδου εξηγεί πως χρειάστηκε 18 μήνες ώσπου να συγκεντρώσει τις συνταγές της κρίσης και άλλες χρήσιμες συμβουλές, ενώ άντλησε υλικό κυρίως από αθηναϊκές εφημερίδες της Ελλάδας της Κατοχής.
Στη συνέχεια η συγγραφέας αναφέρεται σε αποσπάσματα από το βιβλίο της, που περιγράφουν τρόπους με τους οποίους επιβίωναν οι Έλληνες με το τίποτα.
«Έβαζαν πέταλα αλόγων για να ενισχύσουν τις σόλες των παπουτσιών, έτρωγαν αδέσποτες γάτες και σκύλους και διατηρούσαν τα λεμόνια σε ζεστή άμμο.»
Ο δημοσιογράφος δεν παραλείπει να σχολιάσει και την απρόσμενη επιτυχία του βιβλίου στη χώρα μας, αφού όπως αναφέρουν οι εκδόσεις Οξυγόνο, έχει πουλήσει ήδη 2.000 αντίτυπα και ετοιμάζονται για την τρίτη έκδοσή του μέσα στον μήνα.
Στο τέλος του άρθρου φιλοξενούνται και δηλώσεις του σεφ Ευτύχη Μπλέτσα, ο οποίος τονίζει πως οι Έλληνες μπορεί να ξοδεύουν πολλά χρήματα, όμως δεν τρέφονται σωστά. Η συμβουλή του είναι «Μην πετάτε τίποτα, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο, να το καταψύξετε, να το μαγειρέψετε, να το ξαναχρησιμοποιήσετε ή απλώς να το δώσετε σε κάποιον που το έχει ανάγκη».

ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment