Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα-αφίσες, τα οποία, από αύριο Τετάρτη, θα κολληθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, δείχνοντας μας ποιοι οι άλλοι νομίζουν ότι εμείς είμαστε.
Τα τελευταία δύο χρόνια, που εξαιτίας της κρίσης εμείς, ως έλληνες, κρατάμε πρωταγωνιστικό κόντρα-ρόλο στη διεθνή επικαιρότητα, έχουμε βομβαρδιστεί και με όλα τα –κυρίως κακόσημα- κλισέ, που πλέουν στο μυαλό των ξένων για μας. Οι Εσθονοί, για παράδειγμα, νομίζουν ότι θέλουμε να δανειστούμε από την την Ευρώπη, απλά για να μπορέσουμε να πίνουμε με την ησυχία μας ούζα. Οι Αμερικανοί πάλι πιστεύουν ότι η ελληνική διαφθορά είναι χειρότερη από εκείνη στη Νιγηρία, άρα όλοι οι Έλληνες έιμαστε διεφθαρμένοι. Οι Ολλανδοί θυμώνουν και που αναπνέουμε, επειδή είμαστε τόσο ασυγκρότητοι. Και η λίστα συνεχίζει να μακραίνει, όσο αντέχει να την συμπληρώνει κανείς.
Το φαινόμενο αυτό λοιπόν ανασύρει στην επιφάνεια ένα πολύ ουσιαστικό – έως και τρομακτικό – ζήτημα ταυτότητας: ποιοι είμαστε τελικά;
Και από αυτό ανακύπτει ένα δεύτερο σημαντικό ερώτημα: πώς διαμορφώνεται η άποψη των άλλων για μας;
Σε αυτά τα δύο ερωτήματα λοιπόν καλούνται να δώσουν απάντηση 28 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργώντας ο καθένας τους μία αφίσα, βάσει των δικών του βιωμάτων ή φανταστικών συσχετισμών που συνδέονται με τη χώρα μας. Συνομιλίες, εικόνες, γεγονότα, συναισθήματα, αναμνήσεις και γενικότερα κάθε τι που για κάθε καλλιτέχνη θα ήταν πρόσφορο, αποτελούν τις πηγές έμπνευσης (και σκέψης) για τη δημιουργία αυτών των έργων.
Το καλλιτεχνικό αυτό πρότζεκτ ονομάζεται «a gathering» (σε ελεύθερη απόδοση «μια συνάντηση» , για να μην πούμε «μια μάζωξη» που σαν λέξη ηχεί παράξενα). Πρόκειται για μια ιδέα των θεωρητικών τέχνης και επιμελητριών εικαστικών εκεθέσεων Όλγας Χατζηδάκη και Μαρίας-Θάλειας Καρά, που προσδοκούν να διερευνήσουν τη διαχείριση και τον επαναπροσδιορισμό των αποδιδόμενων ταυτοτήτων σε ένα έθνος, στις περιόδους που τα σύμβολα και τα στερεότυπα, χρησιμοποιούνται προκλητικά.
Οι αφίσες θα εμφανιστούν στους αθηναϊκούς τοίχους από αύριο Τετάρτη 9/5/2012, σε σημεία επιλεγμένα για την ιστορική και πολιτική βαρύτητα που έχουν αποκτήσει. Θα τις βλέπουμε λοιπόν, όλον τον υπόλοιπο Μάιο και ταυτόχρονα θα παρουσιάζονται σε διάφορα μίντια (έντυπα και ηλεκτρονικά). Τον επόμενο μήνα, οι αφίσες θα συγκεντρωθούν σε μια έκθεση, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260) και τον Οκτώβριο, η έκθεση αυτή θα μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Αόρατες Πόλεις για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης της πόλης.
Στο πρότζεκτ συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης (Ελλάδα), Pierre Bismuth (Γαλλία), Stefan Bruggemann (Μεξικό), Sarah Crowner (ΗΠΑ), Ειρήνη Ευσταθίου (Ελλάδα), Claire Fontaine (Γαλλία), Ivan Grubanov (Σερβία), Banu Cennetoglu & Sylvia Kouvali (Τουρκία & Ελλάδα), Istvan Laszlo (Ρουμανία), Μίλτος Μανέτας (Ελλάδα), Κώστας Μασσέρας (Ελλάδα), Hadley+Maxwell (Καναδάς), Robert Montgomery (Αγγλία), Ciprian Muresan (Ρουμανία), Olaf Nicolai (Γερμανία), Anja Kirschner & David Panos (Γερμανία & Αγγλία), Μαρία Παπαδημητρίου, (Ελλάδα), Χρήστος Παπούλιας (Ελλάδα), Ευτύχης Πατσουράκης (Ελλάδα), Dan Perjovschi (Ρουμανία), Tobias Rehberger (Γερμανία), Pia Rönicke (Δανία), Yann Sérandour (Γαλλία), Nasan Tur (Τουρκία), Βαγγέλης Βλάχος (Ελλάδα), Oriol Vilanova (Ισπανία), Ala Younis (Ιορδανία), Carla Zaccagnini (Αργεντινή).
Κάντε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση.