Χιλιάδες «deathάδες» και «deathούδες» απ’ όλο τον κόσμο μαζεύτηκαν και φέτος, – όπως πάντα φορώντας τα καλά τους-, για να εμφανιστούν στην μεγαλύτερη, άτυπη, αυθόρμητη πασαρέλα του κόσμου τους. Και ευτυχώς χωρίς πολλή βροχή που θα έλιωνε το ρίμελ.
Το Wave-Gotik-Treffen (Wave Gothic Festival για τους international fan του) είναι πια το σημαντικότερο ετήσιο γεγονός για την Gothic υποκουλτούρα και διεξήχθη πριν πέντε μέρες πανηγυρικά στην Λειψία, της Γερμανίας, -την πόλη που διεκδικεί σθεναρά πια τα ηνία από την μέχρι τώρα «πρωτεύουσα» της Gothic friendly στάσης, το Τορόντο του Καναδά.
Η φετινή εκδήλωση ήταν σεμνά τυλιγμένη σε ένα διαφανές πέπλο συγκίνησης μια και συμπληρώνονται 30 χρόνια από τα «θυρανοίξια» του ιστορικού club Batcave στο Λονδίνο, χάρη στο οποίο το Gothic ρεύμα αναγνωρίστηκε διεθνώς ως «οντότητα» που ήρθε για να μείνει.
Η Λειψία λοιπόν με τις αξιοποιημένες στέπες που απλώνονται στα περίχωρά της πρόσφερε 41 διαφορετικά σημεία εκδηλώσεων σε όσους πρόσχαροι-με-death-φάτσες συνέρρευσαν από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη για να γιορτάσουν.
Εξυπακούεται ότι το Wave-Gotik-Treffen λανσάρει πια –άτυπα- τις νέες μόδες στην Gothic σκηνή, η οποία, ας σημειωθεί, ότι είναι αυτή που διψά για «teatrale νεωτερισμούς» όσο καμία άλλη.
Φέτος λοιπόν οι τάσεις λένε ένα ακόμα μεγάλο και τρανταχτό ναι στους χρωματιστούς φακούς επαφής, στα dreadlocksαπό απρόσφορα σωληνωτά υλικά (π.χ. φωτοσωλήνες, λάστιχο ποτίσματος, σφουγγάρια για ποτήρια σαμπάνιας κ.ά.) και στο ultramarine σαν ενδεχόμενη χρωματική εναλλακτική στη μονοτονία του μαύρου.
Το Gothic Style δεν είναι κάτι «αυτοπεριοριζόμενο» για να το παραβλέπει κάποιος, – με έναν τρόπο, απευθύνεται σε όλους μας. Θεωρείται η «θετική» (με την έννοια «λιγότερο αντικοινωνική») μετεξέλιξη του punk κινήματος και επειδή ακριβώς έχει τόσο «φιλάνθρωπες» τάσεις (κι ας μην διακρίνονται με την πρώτη ματιά) αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή, από την οποία η «θεσμική» μόδα αντλεί ιδέες και τις μεταγγίζει στο mainstream.